06-319 601 56 (na 18:00 uur)                      info@replicaguns.nl

Van toen tot nu...

Als jong jongetje was ik al gefascineerd door alles wat met het leger te maken had. Niet zo vreemd overigens, mijn vader was Kapitein-Luitenant Ter Zee bij de Marine voorlichtingsdienst, en ver daarvoor in 1940 als 21-jarige soldaat getuige van het verschrikkelijke bombardement op het hart van Rotterdam. Tja mijn Pa… Een charismatische man (vader) die zonder grootspraak of bla bla geweldig kon vertellen over die tijd van toen.

Mede door zijn enthousiasme wilde ik als 19-jarig mannetje echt iets maken van mijn Militaire dienstplicht, waardoor ik terecht kwam bij het 44e Pantserinfanteriebataljon om uiteindelijk als UNIFIL militair van de VN-vredesmacht uitgezonden te worden naar Libanon (Blauwhelmen/Dutchbat).

Tijdens mijn militaire opleiding heb ik een pittige tijd doorstaan. Als jonge “bol” werd mij al heel snel duidelijk gemaakt dat ik niets of niemand ben, dat dient te luisteren naar zijn meerderen. Zelfs het kleinste streepje op de schouder werd met “U” aangesproken. Dus na een start met enige aanpassingsproblemen heb ik leren luisteren naar en gehoorzamen aan mijn superieuren, iets wat mij zeker in het begin niet altijd gemakkelijk viel. En toch heb ik hier warme herinneringen aan, het was een zware tijd maar oh wat hebben we gelachen, zoveel flauwekul en onzin had ik nog niet meegemaakt. Daarnaast heb ik toen geleerd om met de kleinste dingen blij te zijn, een metalen beker met thee en een krukje waarop ik mocht gaan zitten na een speedmars van 15 kilometer met volle bepakking kwamen als een geschenk uit de hemel.

Tijdens mijn opleiding heb ik leren omgaan met diverse wapens: UZI, FAL, M240 (MAG), Punt 50, TLV en BHP Pistool, allemaal zeer betrouwbare wapens die de Nederlandsche krijgsmacht toen bezat.

Wapens… wat is dat toch, een stuk metaal dat mij tot op de dag van vandaag fascineert. Is het de vorm, het uiterlijk, of is het de macht die z’n ding uitstraalt? Echt waar, ik weet het niet, het is gewoon supergaaf en stoer, raar hè?

Vooral als je je bedenkt dat wapens in feite verschrikkelijke apparaten zijn. Al decennialang doen wij “mensheid” elkaar de meest verschrikkelijke dingen aan. Oorlog en geweld zijn aan de orde van de dag, het Journaal doet verslag om daarna even voor half negen massaal door te zappen naar het liefst een spannende film met veel actie, bloed en ellende.

NOOT: Iedere vorm van geweld wijs ik af. Het hebben van replica wapens is niets meer dan een hobby...

  • Foto boven: ik als boordschutter (DAF YP-Pantservoertuig)
  • Foto onder: Een van de vele CheckPoints waar burgers op het bezit van wapens werden gecontroleerd

Wapens en Geweld

Wie je ook op straat zou vragen, iedereen is tegen wapens en geweld. In Amerika zijn gek genoeg wapens zelfs vrij verkrijgbaar, iets dat regelmatig leidt tot de meest dramatische incidenten waarbij vele slachtoffers vallen. In Nederland herinneren we ons het verschrikkelijke drama in Alphen aan den Rijn waar een man zijn wapens leegschiet op het winkelend publiek.

Sinds wij als mensheid bestaan maken en hebben we wapens, veelal voor de jacht of om ons te verdedigen tegen naderend onheil. Een wereld zonder wapens is er niet… Hoe vredelievend, christelijk of pacifistisch men ook denkt, ze zijn er gewoon, en daar kan helaas niemand iets aan veranderen. En dus... en hoe raar het ook klinkt, zullen we ons dus moeten wapenen tegen de wapens.

Onze vrijheid is niet gratis

1940: Nazi-Duitsland is oppermachtig en Europa wordt eenvoudig onder de voet gelopen, de Nazi’s veroveren land voor land en Europa kan onvoldoende weerstand bieden. Polen, Frankrijk, België, Noorwegen, enzovoorts likken hun wonden, dit hadden we niet voor mogelijk gehouden, hier waren we niet op voorbereid.

1947: Met de Tweede Wereldoorlog op het netvlies breekt er een nieuwe oorlog aan, de Koude Oorlog en we houden ons hart vast. De muur en daarmee het IJzeren Gordijn valt uiteindelijk in 1989, het communistische Sovjetregime wankelt… Vrijheid voor iedereen, hoera geen vijand meer…

1990: Geen vijand, dus alle reden om te bezuinigen op ons militaire apparaat. De Nederlandse krijgsmacht telde toen 261.000 manschappen, vandaag de dag zijn dat er nog maar 46.900. Daarnaast heeft Defensie van 1990 tot heden bijna 70% van haar materieel wegbezuinigd, denk aan: pantervoertuigen, tanks, artillerie, luchtafweer, vliegtuigen, helikopters, fregatten, onderzeeboten, enzovoorts.

Binnen de NAVO is afgesproken om 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te besteden aan defensie. Nederland haalt dat doel bij lange na niet. Sinds het einde van de Koude Oorlog daalden de uitgaven van 2,7 procent naar minder dan 1,2 procent van het bbp.

Niet alleen Nederland maar alle (West-) Europese NAVO-landen hebben bij een escalatie onvoldoende slagkracht. We zijn te kwetsbaar, en wie denkt dat er nooit meer oorlog uitbreekt is naïef en heeft niets geleerd van het verleden. Er gebeurt te veel in de wereld om op deze wijze door te gaan, en ja dat kost geld, heel veel geld… Onze vrijheid is niet gratis!!!

Mijn naam..

Is Casper Lemaire, trots op wie ik ben en was. Onze krijgsmacht verloedert en verdient alle aandacht in de wereld van nu... Ons rijke Westen kent veel lastige vraagstukken: milieu, corona, gezondheidszorg, onderwijs en ga zo maar door, zonder degelijk defensieapparaat kunnen deze problemen ineens minder belangrijk worden...